Elody Helena
SOCIALE MAKER & VERBINDER
FysiekFabriek
''Ik zou wel een persoonlijke ontwerper willen hebben''
''Ik zou wel een persoonlijke ontwerper willen hebben'' zei Marieke van Gastel een paar jaar geleden toen ze Lotte de Haan en Aurore Brard ontmoette op de Dutch Designweek.
Want Marieke heeft weleens wat handige oplossingen op maat nodig, omdat ze fysiek beperkt is. Deze drie zijn de oprichters van FysiekFabriek.
Dit initiatief is zo hard nodig om fysiek beperkte mensen meer regie te laten hebben op hun leven, dus ook minder afhankelijk van andere.
Hier kom ik erbij in het verhaal, want ik ben een van die persoonlijke makers geweest en heb samen met Marieke een ontwerp gemaakt zodat ze niet meer kletsnat wordt geregend wanneer ze naar buiten gaat.
MUZE
Ik krijg energie van interventies die draaien rondom mensen. Geïnspireerd raken door de verhalen en daar prints en tekeningen mee maken is mijn passie. Hier is de installatie ''MUZE' uit voort gekomen.
Met mijn werk stel ik mensen op hun gemak en dit sluit naadloos aan bij wie ik als persoon ben: ik zorg graag voor de mensen om mij heen en een luisterend oor bieden is onderdeel van wie ik ben. Keerzijde daarvan is dat het me vaak niet lukt mezelf af te sluiten wanneer ik dat nodig heb. Ook heb ik niet geleerd om mijn eigen plek in te nemen of zelf in te richten. Door tijdens mijn onderzoek verhalen van mensen over hun eigen plek uit te vragen, ben ik erachter gekomen dat mijn afstudeerproject ook een eigen zoektocht is. Opgegroeid, als jongste, in een groot gezin waren er altijd mensen, geluiden en prikkels in huis.
Zo heb ik voor mijn afstuderen 2 koepels gemaakt, plekken waar je je in terug kan trekken. Deze koepels vertellen de intieme verhalen van twéé dierbare vrienden. De bezoekers kunnen de connectie aangaan met zichzelf en de wereld van een ander.
Met dit werk wil ik taboes doorbreken en laten zien dat het oké is om de muur om je heen soms te laten zakken.
''Met deze installatie wil ik taboes doorbreken en laten zien dat het oké is om de muur om je heen soms te laten zakken.''
Mindwaste
“Hoe kunnen we systemen verplaatsen die verspilling veroorzaken en consumentisme aanmoedigen zodat ze minder schadelijk zijn voor het klimaat en als het leven op aarde?” De vraag van de opdrachtgevers "What Design Can Do" en STBY aan ons. Dit is mijn onderzoeksvraag geweest tijdens mijn minor in 2019. Ons team gebruikte hiervoor de methode 'Frame Innovation' van Kees Dorst.
Met de informatie die is verzamelt hebben we bijgedragen aan de challange 'No waste'.
Veldonderzoek
Ik heb, met mijn team, design research gedaan naar het complexe afvalsysteem van Nederland. We hebben veel stakeholders bezocht zoals; gemeente Utrecht, recyclebedrijf Van Vliet, Campina en afval-energiecentrale Alkmaar. We zijn met hen in gesprek gegaan over hoe zij de systemen in de toekomst zien.
Sociale interventies
Ontwerpadvies
Naast de stakeholders heb ik aan de hand van zelf ontworpen user experience testen, de ervaring van de gebruikers over de complexiteit van het systeem getest. Zo hebben we antwoord gekregen op hoeveel waarde ze nou hechten aan het afval en hoe ze daadwerkelijk het systeem ervaren.
Het onderzoek heeft tot inzichten geleid voor een ontwerpadvies die nodig is om het systeem te veranderen. De informatie over ervaring van de gebruikers heb ik verwerkt in een interactieve expositie voor de opdrachtgevers en de stakeholders.
Interactieve expositie
Via storytelling vertelt de expositie de ervaring van de gebruikers.
We hebben een paar stukken afval een letterlijke stem gegeven en ingesproken hoe het voor hun is in het complexe afvalsysteem.
En wordt er op een simpelere manier het complexe systeem uitgelegd dus.
Mijn inbreng
Ik heb de visuele beelden gemaakt en de concepten uitgewerkt. Verder had ik overzicht over het proces samen met Sanne van Deijl.
Ik heb geleerd hoofd-en bijzaken te onderscheiden en methodes toe te passen. Verder was ik verantwoordelijk voor de vormgeving van de expositie en de visuals.